Παρουσίαση – Σχολή Κοσμικής Συνείδησης

Καλησπέρα σας,

Απόψε, θα επιχειρήσουμε ένα ταξίδι αναζήτησης, ένα συνειδησιακό ταξίδι, από τα μακρινά άστρα μέχρι την ατομική εσωτερική ύπαρξη.

Μέσα από αυτό, ξετυλίγεται ο κόσμος των ενεργειών και των συμβόλων, επιτρέποντας στο νου να δεχθεί το άπειρο, το αόρατο, το ανεκδήλωτο, που αγκαλιάζει τα πάντα.

Το Ανεκδήλωτο είναι μια κατάσταση αγνής ύπαρξης. Αν και δεν έχει εκδηλωθεί, είναι η πηγή από την οποία όλα απορρέουν. Από την απόλυτη ακινησία δημιουργείται η πρωταρχική κίνηση. Μέσα από αυτόν τον αρχικό στροβιλισμό ξεκινά η δημιουργία του Κόσμου.

Από το απεριόριστο Φως εκδηλώνεται ο χρόνος και ο χώρος. Η ενέργεια μεταλλάσσεται σε διάφορα επίπεδα ύλης, και μορφοποιείται ένα συγκεκριμένο πρότυπο εκδήλωσης. Η Πνευματική Μονάδα αρχίζει τη διαδικασία της ενέλιξής της και επεκτείνεται στις διάφορες καταστάσεις ύπαρξης, οι οποίες αυτο-οργανώνονται και διαμορφώνουν συνείδηση.

Σε ένα αρχετυπικό επίπεδο η δημιουργία συλλαμβάνεται από τον Κοσμικό Νου. Η πρωταρχική ιδέα της Κοσμικής Διάνοιας προσλαμβάνει την εν δυνάμει μορφή της, στη συνέχεια διαπνέεται από το ρεύμα της ζωής, και τελικά υλοποιείται σε ένα επίπεδο υλικής ύπαρξης και λειτουργίας.

Κάτω από αυτό το κοσμικό πρότυπο δημιουργίας αντιλαμβάνεται η ανθρωπότητα την υπόστασή της και βαθμιαία δομείται η ατομική και η συλλογική συνείδηση κάθε ατόμου.

Από τον ατομικό θεϊκό σπινθήρα εκδηλώνεται η Ψυχή, η Ατομικότητα, η οποία ξεκινά το ταξίδι καθόδου της πνευματικής αποτύπωσης στην ύλη. Μέσω της Ψυχής ο άνθρωπος αναγνωρίζει τον εαυτό του, τους άλλους, το περιβάλλον. Μια διαρκώς μεταβαλλόμενη κατάσταση που επεκτείνεται και καλύπτει όλο και περισσότερες άγνωστες περιοχές της εσωτερικής ύπαρξης.

Η Ψυχή αναζητά την έκφρασή της στην εκδήλωση, τη συμμετοχή της, προκειμένου να εμπλουτιστεί από τις εμπειρίες της ενσάρκωσης και να τις μεταβιβάσει στο πνεύμα, στο αθάνατο τμήμα της ύπαρξης.

Ένας αέναος κύκλος ενεργητικής συμμετοχής, μία ατομική πορεία για κάθε άνθρωπο, αλλά και μία συλλογική πορεία της ανθρωπότητας. Πνεύμα και ύλη, μέσα από μια αδιάσπαστη αλληλουχία θέσεων και αντιθέσεων, πραγματοποιούν ένα ποιοτικό άλμα στη συνείδηση.

Έτσι μπορεί να περιγραφεί, σε ένα φιλοσοφικό επίπεδο, η πνευματική διαδρομή, τόσο του ατόμου όσο και της ανθρωπότητας: Από τις αφηρημένες περιοχές των αρχέτυπων ιδεών προς την εκδηλωμένη ύπαρξη, από την οποία η συνείδηση εξυψώνεται και ενώνεται με την πηγή προέλευσής της, μεταβιβάζοντας τον πλούτο των εμπειριών της.

Η ανάγκη για αυτοπροσδιορισμό και γνώση του εαυτού, η ανάγκη επαφής με τα εσωτερικά μας περιεχόμενα, για κατανόηση και εξισορρόπηση της πολυμορφίας της ύπαρξης, οδηγούν σε συνειδησιακή αφύπνιση. Τότε ουσιαστικά ξεκινά η πνευματική αναζήτηση.

Η αυτογνωσία, η αυτοβελτίωση, η ατομική ανάπτυξη και καλλιέργεια του εσωτερικού κόσμου, οι αφυπνισμένες μας δυνατότητες γίνονται εργαλεία για την διεύρυνση των συνειδησιακών οριζόντων.

Ως αυτόνομες υπάρξεις αναλαμβάνουμε την ευθύνη για την πορεία της ζωής μας, και ταυτόχρονα γινόμαστε συμμέτοχοι στο χτίσιμο ενός φωτεινού οράματος για το σύνολο της ανθρωπότητας.

Το ανθρώπινο βασίλειο, όπως και κάθε βασίλειο που φιλοξενείται επάνω σε αυτόν τον πλανήτη, ακολουθεί το συλλογικό εξελικτικό του μονοπάτι, και η συνείδησή του διευρύνεται ομαδικά.

Ας φανταστούμε μία ανηφορική λεωφόρο, πάνω στην οποία βαδίζει με ένα συγκεκριμένο βηματισμό η ανθρωπότητα. Στο πλάι της λεωφόρου ξανοίγονται στενά και δύσβατα μονοπάτια. Κάποιοι ξεχωρίζουν από το πλήθος, κι επιλέγουν να βαδίσουν ένα από αυτά. Είτε γιατί θέλουν να εξελίξουν ταχύτερα τον εαυτό τους, είτε γιατί επιθυμούν να βοηθήσουν στην επιτάχυνση της συλλογικής πορείας.

Τέτοια ανήσυχα πνεύματα υπήρχαν και υπάρχουν σε κάθε εποχή. Συνήθως, αυτοί πρωτοστατούν στα διάφορα εξελικτικά σκαλοπάτια που έχει αναρριχηθεί η ανθρωπότητα. Και δεν ήταν λίγοι εκείνοι που είχαν μυηθεί στα μυστήρια ή βρίσκονταν στους κόλπους κάποιας εσωτερικής αδελφότητας.

Το κεντρικό όραμα της επιστροφής στην Πνευματική Αρχή είναι και η αιτία ανάδυσης διαφόρων συστημάτων εσωτερικής εκπαίδευσης και πνευματικής καλλιέργειας. Ανεξαρτήτως μεθόδων και φιλοσοφικών διαφοροποιήσεων, η ουσία κάθε εσωτερικής μαθητείας έχει σκοπό να ωθήσει τη συνείδηση προς τον πνευματικό της προορισμό.

Ένα τέτοιο έργο χρειάζεται να είναι πλήρως οργανωμένο, δομημένο με τη σοφία της εσωτερικής εμπειρίας, και προσανατολισμένο σε υψηλότερα επίπεδα συνειδητότητας.

Η Σχολή Κοσμικής Συνείδησης έχει χαράξει ένα μονοπάτι πάνω στο οποίο είναι διακριτοί οι Οδοδείκτες κάθε εσωτερικής επίτευξης. Είναι ένα Σύστημα Πνευματικής Ανάπτυξης και Ολοκλήρωσης.

Μέσα από τη μελέτη και την εφαρμογή συγκεκριμένων μεθόδων και τεχνικών, επιδιώκεται η αφύπνιση των πνευματικών δυνατοτήτων, η αναγνώριση των βαθύτερων ψυχικών περιεχομένων και η ποιοτική αναβάθμιση της ζωής του κάθε αναζητητή.

Η Σχολή Κοσμικής Συνείδησης έχει το βλέμμα της στραμμένο στο μελλοντικό όραμα μιας ενωμένης ανθρωπότητας, συντονισμένης με την κοσμική πορεία της δημιουργίας. Η μέθοδος της Σχολής εισάγει δυναμικά τον άνθρωπο στην εξελικτική ατραπό και χρησιμοποιεί, ως κεντρικό σύμβολο για αυτόν το σκοπό, το ιερόγλυφο του Δέντρου της Ζωής.

Το Δέντρο της Ζωής θεωρείται αρχέγονης καταγωγής και αποτελεί τμήμα πνευματικών παραδόσεων, έχοντας συνήθως τη θέση του άξονα του Κόσμου. Το Δέντρο της Ζωής ανάγει κάθε δύναμη και κάθε παράγοντα, τόσο του εκδηλωμένου σύμπαντος όσο και της ψυχής του ανθρώπου, σε διαγραμματική μορφή και τα συσχετίζει μεταξύ τους.

Στην εσωτερική παράδοση αποτελεί κεντρικό ιερόγλυφο της καββαλιστικής διδασκαλίας. Σύμφωνα με τη θεοσοφική παράδοση, η Μυστηριακή Καββάλα υπάρχει εδώ και πολλές χιλιάδες χρόνια. Θεωρείται ότι μεταβιβαζόταν μόνο προφορικά, και ότι οι Χαλδαίοι ήταν αυτοί που μετέδωσαν τη διδασκαλία στους Ιουδαίους, με τους οποίους ταυτίζεται σήμερα. Πρόκειται, λοιπόν, για ένα πανάρχαιο σύστημα, το οποίο, παραμένει ζωντανό και πάντοτε επίκαιρο, όπως τα νερά ενός ποταμού που ποτέ δεν είναι τα ίδια. Είναι η ραχοκοκαλιά των απόκρυφων Μυστηρίων της Δυτικής Παράδοσης, ο εσωτερισμός της Δύσης.

Το Δέντρο της Ζωής, είναι ένας χάρτης του Σύμπαντος, μια σύνοψη επιστήμης, ψυχολογίας, φιλοσοφίας και θεολογίας. Επομένως, είναι ένα πολυεπίπεδο σύμβολο. Μπορεί να παρομοιαστεί με μια ονειρική εικόνα που αναδύεται από τη θεϊκή όψη, ως αναπαράσταση της διαδικασίας της εκδήλωσης. Δεν είναι αποκλειστικά πνευματικό ούτε γήινο. Αποτελεί έκφραση τόσο του Μακρόκοσμου, όσο και του Μικρόκοσμου. Εδώ αντιστοιχεί το Ερμητικό ρητό «Όπως Πάνω, έτσι και Κάτω».

Το Δέντρο της Ζωής αποτελείται από 10 Σφαίρες εκδήλωσης και μία ακόμη, θεωρούμενη αόρατη. Διατάσσονται σε συγκεκριμένες θέσεις, δηλώνοντας αντικειμενικές καταστάσεις συνείδησης. Οι Σφαίρες συνδέονται μεταξύ τους με 22 Ατραπούς. Λέγεται πως, κάθε Ατραπός αντιπροσωπεύει την ισορροπία μεταξύ των Σφαιρών σε ένα ενιαίο σχήμα, ενώ κύριο χαρακτηριστικό τους είναι η εξισορρόπηση των αντιθέτων.

Οι Σφαίρες αντιπροσωπεύουν τις διαδοχικές Θείες Εκπορεύσεις που συνθέτουν τη δημιουργική εξέλιξη, ενώ οι Ατραποί αντιπροσωπεύουν διαδοχικά εξελικτικά στάδια της ανθρώπινης συνείδησης.

Σε παλαιότερες απεικονίσεις συχνά ένα φίδι βρίσκεται τυλιγμένο γύρω από τα κλαδιά του Δέντρου, ως σύμβολο της Σοφίας και της Μύησης. Διασχίζει τις ατραπούς που θα πρέπει να διαβεί η Ψυχή μέχρι την επιστροφή της στην Πνευματική Σφαίρα.

Η εσωτερική σημασία που έχει κάθε Σφαίρα και Ατραπός προσδιορίζεται από τον συμβολισμό που η δυτική παράδοση αποδίδει, αντιστοιχώντας τους τα Σημεία του Ζωδιακού, τους ιερούς Πλανήτες, τα Στοιχεία της Δημιουργίας, τις Κάρτες του Ταρό, και πολλά ακόμη εσωτερικά σύμβολα.

Το Δέντρο της Ζωής είναι ένα σύμβολο του ανθρώπου και του Σύμπαντος, ένα εργαλείο φιλοσοφικού στοχασμού και ψυχολογικής ανακάλυψης. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως ένας πίνακας απεικόνισης, τόσο των όψεων του ανθρώπου σε φυσικό και ψυχικό επίπεδο, όσο και της κοινωνικής δομής και λειτουργίας του κόσμου που ζούμε. Ουσιαστικά, διαθέτει μία τετραπλή φύση διαστρωματωμένη σε τέσσερα επίπεδα εκδήλωσης ή αλλιώς Κόσμους: Ο Αρχετυπικός κόσμος, ο Δημιουργικός κόσμος, ο Διαμορφωτικός κόσμος και ο Υλικός κόσμος. Θεωρείται πως μέσω αυτών των κόσμων συντελείται η εκδήλωση.

Το σύστημα της Σχολής Κοσμικής Συνείδησης είναι έτσι δομημένο, ώστε να μπορεί να εφαρμοστεί από κάθε αναζητητή, ανεξάρτητα από τα θρησκευτικά του πιστεύω, τη φυλετική του ταυτότητα ή οποιουδήποτε άλλου είδους διαφορετικότητα.

Οι Κύκλοι Σπουδών έχουν ως θεμελιώδη σκοπό τη Γνώση του Εαυτού. Παρέχουν μια ολοκληρωμένη πνευματική εκπαίδευση, αγκαλιάζοντας τη δημιουργική πλευρά της Ζωής.

Τέσσερις αυτοτελείς Κύκλοι Σπουδών συνιστούν μια ολοκληρωμένη εσωτερική πορεία. Κάθε Κύκλος στοχεύει στην αποκάλυψη και καλλιέργεια ενός διαφορετικού δυναμικού. Ο πρώτος κύκλος αφορά στην επαφή με το ευρύτερο περιβάλλον και τις συνειδησιακές αλλαγές που προκύπτουν. Ο δεύτερος κύκλος εστιάζεται στη γνώση του Εαυτού και την αντιστοιχία του στον ευρύτερο κόσμο, ενώ ο τρίτος κύκλος ασχολείται με τη δόμηση της Ατομικότητας. Στον τελευταίο κύκλο ο σπουδαστής αναλαμβάνει το ατομικό εσωτερικό του έργο.

Ο Πρώτος Κύκλος, η «Γνώση του Κόσμου», ωθεί τον εκπαιδευόμενο να αναγνωρίσει τα διάφορα βασίλεια της Φύσης και την ενότητα της εξελικτικής διαδικασίας. Καλλιεργεί τη συνείδηση της πραγματικής θέσης που κατέχει η ανθρώπινη ύπαρξη στον συνεκτικό ιστό της Κοσμικής Εξέλιξης. Δημιουργείται το υπόβαθρο πάνω στο οποίο θα στηριχθεί ο ασκούμενος, προκειμένου να έρθει σε επαφή με τις Κοσμικές Σφαίρες.

Στον Δεύτερο Κύκλο Σπουδών, οι «Σφαίρες της Ζωής», ο εκπαιδευόμενος εργάζεται με το αρχέτυπο του Δέντρου της Ζωής και αντιλαμβάνεται το έργο της γνώσης του εαυτού και του Σύμπαντος. Χρησιμοποιεί το αρχέτυπο του Δέντρου ως πίνακα εσωτερικής ταξινόμησης και ανιχνεύει τις αντιστοιχίες τόσο στον εαυτό όσο και στον ευρύτερο Κόσμο. Ο εκπαιδευόμενος μέσα από την εσωτερική του πορεία έρχεται σε επαφή με την Κοσμική διάσταση του Δέντρου της Ζωής αλλά και με τις ενεργειακές επιδράσεις που το ηλιακό σύστημα ασκεί στην πλανητική εξέλιξη. Η συνείδηση αποκτά τη δυνατότητα να εξυψωθεί μέχρι τους πιο μακρινούς αστερισμούς. Εδώ δίνεται η ευκαιρία στον εκπαιδευόμενο να συνειδητοποίηση όλες τις διαστάσεις της ύπαρξης.

Στον Τρίτο Κύκλο Σπουδών, το «Κάστρο της Ψυχής», συντελείται η δόμηση των αρχών και των όψεων που θα αποτελέσουν μέρος του συνειδησιακού εξοπλισμού του, καθώς χτίζεται το οικοδόμημα της ίδιας της Ατομικότητας. Ο εκπαιδευόμενος δομεί έναν εσωτερικό Ναό, μέσα από τον οποίο λειτουργεί σε ατομικό και Κοσμικό επίπεδο. Δημιουργεί την γέφυρα επαφής με την Πνευματική του Ύπαρξη.

Ο Τέταρτος Κύκλος, τα «Μονοπάτια του Κόσμου», αποτελεί μία πρόσκληση για συμμετοχή στο έργο της εξελικτικής διαδικασίας. Το εσωτερικό έργο αφιερώνεται στην προσφορά προς την ανθρωπότητα και τον πλανήτη στο σύνολό του. Με εμπλουτισμένη και διευρυμένη τη συνείδηση, ο εκπαιδευόμενος λειτουργεί ως φορέας του Φωτός. Γίνεται ένας πρεσβευτής πνευματικών δυνάμεων μέσα στον κόσμο μας.

Η λειτουργία της Σχολής βασίζεται, κατά κύριο λόγο, στη μαθητεία από απόσταση. Ο εκπαιδευόμενος αναλαμβάνει καθημερινή εσωτερική εξάσκηση, καθώς και μελέτη, για την κατανόηση και αφομοίωση των γνώσεων που παρέχονται. Την εποπτεία αυτής της μαθητείας έχει η Γραμματεία της Σχολής, που αποτελεί το συμβουλευτικό όργανο κατά τη διάρκεια της παρακολούθησης των Κύκλων Σπουδών.

Παράλληλα με την ατομική μαθητεία από απόσταση, διοργανώνονται συναντήσεις που αφορούν αναλύσεις εσωτερικών θεμάτων, ομαδικές εσωτερικές εργασίες και επισκέψεις σε ενεργειακούς τόπους. Έτσι οι εκπαιδευόμενοι έχουν τη δυνατότητα να έρθουν σε φυσική επαφή μεταξύ τους, να επικοινωνήσουν και να ανταλλάξουν ιδέες και απόψεις.

Η Σχολή δίνει έμφαση στη δόμηση και την καλλιέργεια μιας ποιοτικής συνείδησης, που θα ανυψώνεται πέρα από τις μικρότητες της καθημερινότητας και θα αγκαλιάζει τη δημιουργική πλευρά της ζωής. Οδηγεί προς την επίγνωση της διασύνδεσης όλων των εξελίξεων σε ένα συνειδησιακό δίκτυο που ενώνει τα πάντα και αλληλεπιδρά στο Σύμπαν.

Αυτός είναι ο δρόμος που ακολουθεί η συγκεκριμένη σχολή γιαυτό και ονομάζεται σχολή Κοσμικής Συνείδησης. Προσφέρει σε κάθε αναζητητή τα εφόδια εκείνα που θα τον βοηθήσουν να διαβεί όλες τις συνειδησιακές βαθμίδες, από το πρωταρχικό στάδιο της μελέτης και έρευνας του εαυτού, μέχρι τα επίπεδα της αυτεπίγνωσης και της συλλογικής συνειδητότητας. Τον ωθεί να ανοίξει τα φτερά του προς την κοσμική αντίληψη της εξέλιξης. Προς την απόκτηση μιας κοσμικής συνείδησης της ύπαρξης, η οποία οδηγεί σε ελευθερία, σπάζει τα φράγματα του εγώ, και εκφράζει την αρμονία, τη συνεργασία, την ομορφιά, τον σεβασμό κάθε ζωής.

Με μοναδικό διδάσκαλο τη βούληση της ψυχής, το εντός καθοδηγητικό Πνεύμα, ο αναζητητής καλείται να χτίσει ανώτερα οράματα και να μετουσιώσει τη ζωή του, λειτουργώντας ως ένα δημιουργικό κύτταρο στην κοινωνία. Έχει μεγάλη σημασία η συνειδητή ανάληψη αυτού του έργου, να γίνει Συνειδητός Εργάτης του Κόσμου.

Και είναι ουσιώδες όλη αυτή η προσπάθεια να διαπνέεται από την ομορφιά και την αρμονία που απορρέουν από τους πνευματικούς κόσμους. Γιατί τότε, το ταξίδι της αυτοανακάλυψης και της συνειδησιακής εξύψωσης γίνεται χαρούμενο, ανάλαφρο και ωραίο.

Σας ευχαριστούμε που συμμετείχατε σε αυτό το ταξίδι αυτογνωσίας.

 

Tο κείμενο αυτό είναι από την παρουσίαση της Σχολής Κοσμικής Συνείδησης, που έγινε για το ευρύ κοινό, στις 3 Μαΐου 2023.