Για τις Εσωτερικές Σχολές

Υπάρχει μονάχα μια αληθινή Ατραπός που οδηγεί στη Μύηση. Είναι το μονοπάτι που άνοιξε η αιώνια παράδοση και το έχουν βαδίσει αμέτρητοι αναζητητές. Αυτή η ατραπός στα αρχικά της στάδια είναι διαφορετική για κάθε φυλή της ανθρωπότητας. Μετά το πέρασμα της Εξωτερικής Πύλης, όμως, όλες αυτές οι ατραποί συγκλίνουν και ενώνονται σε μια πλατιά λεωφόρο. Αυτός ο δρόμος της Μύησης δεν αποτελεί κανένα είδος εγκόσμιας οργάνωσης, αλλά μία εσωτερική μέθοδο που οδηγεί στην πνευματική επίτευξη.

Κάθε αποκρυφιστική σχολή έχει τα δικά της ιδανικά, τις δικές της μεθόδους, τους δικούς της σκοπούς και, δεν χρειάζεται να το πούμε, τα δικά της μειονεκτήματα και πλεονεκτήματα. Τα ανθρώπινα κατασκευάσματα, σαν τους ανθρώπους που τα κατασκεύασαν, είναι περιορισμενα και ατελή. Μέσα στο ναό των αποκρυφιστικών σχολών φέρνουμε τα ιδανικά μας. Η σχέση αυτού που αποθέτουμε με αυτά που βρίσκουμε ήδη αφημένα εκεί θα καθορίσει την αρμονία μας με αυτή την οργάνωση. Αν τα ιδανικά μας δεν είναι αρκετά υψηλά, θα μάθουμε μέσα από πικρές εμπειρίες ποιες είναι οι συνέπειες μιας αναζήτησης που γίνεται με λαθεμένα μέσα. Αν τα ιδεώδη μας είναι πιο υψηλά από τα ιδανικά της οργάνωσης με την οποία έχουμε συνδεθεί και αν η διαίσθησή μας αποτελεί πιο αληθινό οδηγό από το δάσκαλό μας, σύντομα θα δούμε να ανοίγεται ο Δρόμος στα Εσωτερικά Πεδία. Αυτό θα αρχίσει να γίνεται πραγματικότητα αμέσως μόλις αποκαταστήσουμε εκείνες τις εσωτερικές συνθήκες που θα μας δώσουν το δικαίωμα για αυτή την πρόοδο.

Όμως, πώς μπορεί ο μαθητής ν’ αναγνωρίσει τον εκπαιδευτή και να βεβαιωθεί ότι δεν έχει πέσει θύμα κάποιου απατεώνα; Πρώτον, δε θα του ζητήσει ποτέ χρήματα για την εκπαίδευση που θα του παρέχει. Η δοκιμασία αυτή θα αποκαλύψει σίγουρα τους παραδόπιστους. Μπορεί όμως κάποιος άλλος να έχει καλές προθέσεις και ιδεαλιστικούς προσανατολισμούς, αλλά να είναι ανόητος. Πώς θα σιγουρευτεί ο μαθητής ότι απευθύνθηκε στο κατάλληλο πρόσωπο; Θα πρέπει να ασκήσει την ίδια διάκριση και προσοχή όπως όταν διεκπεραιώνει κάποια σημαντική δουλειά στον καθημερινό κόσμο. Θα πρέπει να ερευνήσει το παρελθόν και τη φήμη του προσώπου στο οποίο προτίθεται να εμπιστευτεί την πνευματική του ζωή. Θα παρατηρήσει προσεχτικά το χαρακτήρα του, την εμφάνισή του. Μία ακόμη ένδειξη σχετικά με τη διδασκαλία που δίνεται αποτελεί και η ποιότητα των υπόλοιπων μελών της ομάδας που τον περιβάλλει. Το κριτήριο αυτό αποτελεί έναν αδιάψευστο μάρτυρα.

«Από τους καρπούς τους θα τους γνωρίσετε». Ακόμα κι ο ανόητος οδοιπόρος μπορεί να αναγνωρίσει την αξία των πνευματικών καρπών. Αγνότητα και γαλήνη, υγιής νους που εδρεύει σε υγιές σώμα, ευγένεια στη σκέψη, στην πράξη, καθώς και στον γραπτό και τον προφορικό λόγο. Ένδειξη είναι, επίσης, η τάξη και καθαριότητα του σώματος και του περιβάλλοντος, οι τίμιες συναλλαγές και η πρόθυμη εκπλήρωση των υποχρεώσεων και, πάνω απ’ όλα, εκείνη η απλότητα και η ζεστασιά που ομορφαίνει την ανθρώπινη επικοινωνία. «Εναντίον αυτών δεν υπάρχει κανένας νόμος», αλλά, όπου λείπουν, προσέχετε.